Miért a ló?

Miért a lovakat hívjuk segítségül az önismereti foglalkozásokhoz?

Önismeret lovakkal

Kutatások igazolják, hogy az emberi kommunikáció mindössze 10%-a történik verbális szinten. A nyelv minden emberi társadalomban a legfontosabb kommunikációs mód.
A beszéd érzékelése és megértése tudatos dolog. A kommunikációink nagyobb része azonban rejtett kommunikációs csatornákon történik,
amiket non-verbális kommunikációnak nevezünk, ezek függetlenek a szótól és a beszédtől. A non-verbális kommunikációban nincs egyetemes jelrendszer, és teljesen hiányzik belőle a tudatos szándék.
A lovakkal végzett önismereti tréning abban támogathat, hogy megérezhessük, megértsük mi történik abban a 90% non-verbális kommunikációban. A lovak segítőink lehetnek annak tudatosításában, hogy hogyan kerüljünk összhangba magunkkal, hogyan legyünk önazonosak. Hogyan legyünk JELEN, ahol mozdulataink összhangba kerülnek szándékainkkal és érzelmeinkkel.

Hogyan működik?

Zsákmányállat lévén a ló érzékszervei ahhoz alkalmazkodtak, hogy folyamatosan figyelje a környezetet. A szárazföldi állatok közül a lónak van a legnagyobb szeme. A szaglása a másik fő érzéke, ami fontos szerepet játszik társas kapcsolataiban is. A ménesben a lovak a legapróbb jelekből tudnak olvasni, és rezdülésekkel kommunikálnak egymással.
Mindezek miatt az emberek érzelmeire és hangulataira is érzékenyen reagálnak. Érzik a pulzusszámot, légzésünket, a szívünk elektromágneses terét. Érzékenyek a mozgásunkra is, és hogy mennyire vagyunk összhangban magunkkal, vagy mennyire nem. Általuk felfedezhetjük a környezetünkre gyakorolt hatásunkat. Megtanítanak minket hatékonyabban kommunikálni, egészségesebben kapcsolódni és határozottabb vezetőnek lenni a saját életünkben.

Hogyan segíthet neked egy ló?

Önismeret lovakkal

A ló asszisztálta tanulás (EAL) egy tapasztaláson alapuló tanulási forma ló és ember között. A ló és az ember közötti kommunikáció az, ami változást idéz elő az ember elméjében. A lovak egyedülálló képessége, hogy mélyen az ember belsejébe látnak, és megérintik olyan részeit, amelyekre érdemes odafigyelni.
A lovak nem ítélkeznek, hanem folyamatosan értékelnek, ezáltal őszinte és azonnali visszajelzést adnak. Nem gondolják túl az indítékainkat, de megkérdőjelezhetik viselkedésünket.  A lóval való kapcsolat segíthet felfedezni, hol kellene változtatnod, hol van szükséged gyógyulásra, és hol van az elhatározáshoz szükséges pont, ahova az erődet kell összpontosítanod.

Az EAL az a folyamat, amely segít ennek megvalósításában és új útra képes állítani. Olyan gyakorlati életkészségek elsajátítása, fejlesztése a cél, amelyekre az életünk során nagy szükségünk van (pl. viselkedési sémák felismerése, önbizalom, rugalmasság, problémamegoldás stb).  A legfrissebb klinikai kutatások azt mutatják, hogy a lovak közelsége megváltoztatja az emberi agyhullámok mintázatát. Ez arra utal, hogy az ember pozitívan reagál a lovak jelenlétére. A lovakkal
való munka gyermekek és felnőttek számára is egyaránt terápiás hatású lehet.